Iaşi: Paternitate responsabilă

Un nou curs de învăţare a Metodei Ovulaţiei Billings s-a desfăşurat timp de două zile, 13 şi 14 martie 2015, în sala de cateheză a Oratoriului „Dominic Savio” din Iaşi. Este o metodă naturală de reglementare a naşterilor şi o metodă acceptată de Biserica Catolică.

Promotorii acestei învăţături sunt formatoarele Asociaţiei „Familia şi Viaţa” din Roman care, prin proiectele propuse, continuă să promoveze valorile sacre ale familiei, mai ales să contribuie la formarea şi educarea tinerilor pentru a cunoaşte şi a preţui aceste valori, din perspectiva întemeierii unei familii sănătoase, în care dreptul la viaţă să fie respectat încă din momentul conceperii, în care viaţa conjugală să fie în armonie şi sintonie cu legea naturală, în care părinţii învaţă să îşi asume exigenţele unei procreări responsabile.

În această sesiune au continuat cursurile de învăţare a Metodei Ovulaţiei Billings, având ca beneficiare 12 studente de la diferite facultăţi din Iaşi, care au parcurs anul trecut primele două module de învăţare, iar anul acesta continuă cu alte trei module.

Doamnele Maria Gherghel şi Maricica Mihăluţe au prezentat metoda şi regulile acesteia. La începutul întâlnirii a fost o trecere în revistă a celor studiate la cursurile anterioare, apoi au predat despre MOB în ciclurile lungi, la alăptare şi stres. Studentele şi-au însuşit limbajul specific, au lucrat multe exerciţii, fişe de observare, simulări, jocuri de rol.

Apoi doctoriţa Delia Pogor a explicat evoluţia şi rolul hormonilor care influenţează perioadele de fertilitate şi infertilitate ale femeii, arătând că este simplu pentru orice femeie să-şi recunoască fazele fertile şi infertile ale ciclului menstrual; iar soţii se pot folosi de această capacitate pentru a alege: fie să aducă la viaţă un copil, fie să amâne o sarcină, dacă există motive serioase.

Aceste zile de învăţătură s-au încheiat cu o rugăciune personalizată, unde fiecare din cei prezenţi au putut să mulţumească creatorului vieţii sau să adreseze cereri după propriile intenţii în acest proiect de formare.

Tinerele studente s-au arătat încântate că îşi pot însuşi sau aprofunda informaţiile despre propria fertilitate, unele dintre ele dorind chiar să devină învăţătoare de metodă.

Iată o mărturie a unei perechi de soţi care a participat la curs:

„Astăzi s-au încheiat alte zile pline de învăţătură, la cea de-a treia parte a cursului de formare MOB – Billings Ovulation Method. Astfel, am mai făcut încă un pas spre unul dintre obiectivele principale ale cursului, acela de a deveni învăţătoare de Metoda Ovulaţiei Billings. Aşadar, dacă doriţi informaţii, vă stăm oricând la dispoziţie pentru a vă explica în ce constă această metodă naturală de planificare familială a naşterilor, atât de benefică oricărei familii, căci ajută la creşterea respectului şi iubirii dintre cei doi soţi. Metoda poate fi învăţată de către orice femeie care doreşte să se cunoască pe sine sau vrea să ducă această învăţătură mai departe, de către logodnicii ce urmează să formeze o familie, dar mai ales de către soţii care doresc să fie părinţi responsabili”.

Pentru că se împlinesc în curând 20 de ani de la publicarea enciclicei Evangelium vitae, iată cuvintele sfântului papă Ioan Paul al II-lea care ne este călăuză: „La izvoarele vieţii, centrele pentru metodele naturale de reglementare a fertilităţii trebuie promovate ca un ajutor puternic pentru paternitatea şi maternitatea responsabilă, în care fiecare persoană, începând cu copilul, este recunoscută şi respectată pentru ea însăşi, şi fiecare alegere e însufleţită şi călăuzită de criteriul dăruirii sincere de sine” (Sfântul Ioan Paul al II-lea, Evangelium vitae, 88).

 

Oratoriului „Dominic Savio”
Data: Martie 2015

Andra Danci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =